Sivut

torstai 31. maaliskuuta 2016

Freesiat multaan! Inspiraatio - KEVÄT! KUKAT! AURINKO!

Yksi suurimipia inspiraation lähteitäni on kevään herääminen, puutarhatöiden alkaminen ja se mieletön suunnitteluinnostus! Saan tästä kesän mittaan järjettömät paineetkin, mutta olen päättänyt että kehityn tässä vielä, ja osaan ottaa pala kerrallaan, tehdä valmiiksi hiljalleen aina jonkun paikan ja jatkaa sitten rauhallisin mielin hymyillen ja hypähdelleen seuraavaan, teekupponen kädessä.

No siis ihan aina se ei mene noin, vaan lopulta säädän pitkin pihaa että mihin tämänkin laitan ja nyt se saa liikaa aurinkoa ja pitikö mun nostaa se maasta ja mitä sen paikalle oli muka tulossa? Ainiin se, sehän pitää nyt eka nostaa sieltä maasta ylös ja ainiin niitä on kahdessa penkissä, toisesta en voikaan ottaa kun se on niin rikkaruohoinen vielä, eih... Ja sitten pyörin vaan pitkin pihaa hetken että mitääääää... mitä mää teen seuraavaksi....

Noh, nyt on kuitenkin se ihanin ja mahtavin vaihe! Johtuuko tämä minun kevätinnostus siitä, että olen syntynyt toukokuussa? Kyllä varmaan! Ja toisaalta kesällä se on mielestäni hienoin vuodenaika, johtunee varmaan kun tulee sen ihanan kevään jälkeen heti. Syksyllä mielestäni mikään muu vuodenaika ei voi voittaa sitä tuoksua ja värimaailmaa. Talvellakin osaan olla sitä mieltä, että onpa mahtavaa, että onpa hienoa asua Suomessa! Mutta siltikin kyllä tää kevät on nyt parasta :D.

Maaliskuuhan on se mitä minä odotan sitten joulunjälkeen. Tai no, tammikuussa odotan myöskin helmikuuta ja kovia pakkasia, se on extremeä ja jotenkin hienoa :D. Kun on niiin kylmä, että tietää asuvansa Suomessa. Helmikuussa odotan sitten oikeasti ainakin sitä maaliskuuta. Silloin laitan ekat siemenet kasvamaan, haaveilen mullanvaihdosta, ja ihan loppukuusta pistän freesiat multaan. Se on ehkä se ensimmäinen hienoin juttu, varsinainen kevään alku, siinä konkretisoituu minun puutarhaharrastuksen kehitys :D. Kolmantena vuonna sain ne hei sentään onnistumaan, nyt neljäs vuosi ja koitetaan samalla kuin viime vuonna! Alkuun esikasvatin kaksi vuotta, aina aloittaen jo maaliskuun alussa, ja pieleen meni! Tuli liian hentoja kun sisällä lähti kasvuun, ekana vuonna ehti nuppuun muttei kukkaan, toisena kukki yksi ja kuoli pakkasiin :D. Ei saa nauraa, se oli surullista, mutta nyt olen jotain oppinut! Viimevuotiset oli upeat :)!

Alla ohjetta muillekin!


Freesiat kukoistamaan :)

1. Hommaa tarpeeksi suuri ruukku! Noin 20L on varmaan ihan ok. Ja lannoitetta, vaikka hevosenkakkaa tai kanankakkaa. Fiksu hommaa suoraan sen hevosen ja nauttii loppuelämänsä antimista :D. Muutenkin hevoset on ihania <3.  Ja siis mullaksi ihan puutarhamultaa, jos löydät hienoa hiekkaa niin sitä myös semmonen vaikka litra pari. Hommaa freesian sipulitkin :). Ja salaojittamaan pohjalle risuja, styroksin paloja, lecasoraa tms. Sipuleita on Hankkijassa ollut jo nyt, yleensä löytyy ihan hyvin joka paikasta missä kevätistutussipuleja myydään. Minulla tämä värisekoitus ainakin kukki ja tuoksui hienosti!

2. Laita pohjalle salaojitusta vaikka 5-10cm. Sitten päälle sitä multaa. Kun ruukku on puolillaan, sekoita lannoitetta sopivasti. Hevosenkakkaa (pitää siis olla vuoden vanhaa mielellään...) voi heittää vaikka puoli litraa tai miten tykkää. Kanankakkaa ripottele niin että näyttää hyvältä. Anteeksi nämä määrät, mutta no ehkä desi? Voi olla aika paljon. Sekoittelen kevyesti lannoite multaan. Sitten taas multaa päälle, ja kun ruukun reunaa näkyy semmoinen 8cm, sekoita hiekkaa mukaan litran verran multaan. Ainakin 4cm syvyydelle saa hiekkasekoitus tulla siinä vaiheessa.

3. Sitten tee pintaan sipuleille paikat, noin sipulin korkuiset reiät jollain puutikulla tms. Reikien väli saa todella olla max sen 6cm, niin tulee nätti ruukku. Sitten pistä sipulit leveä puoli alaspäin multaan, tunge niin ettei niistä paljoa näy. Pohjan pitää ottaa multaan kiinni, ei saa jäädä tyhjää koska muuten juuret ei ota heti multaan. Sitten vaan peität reiät, multahiekka-sekoitusta päälle niin on vahään ilmavampaa eikä sipulit ja kasvien alut homehdu.

4. Jätä ulos. Jos tulee pakkasöitä tai ylipäätään kylmää, ota yöksi sisälle. Anna olla päivät paikassa johon paistaa ihana kevätaurinko! Ei paahdetta koko päivälle, mutta vaikka itä suunta on oikein hyvä, minulla iti siinä hienosti sipulit ja sitten siirsin jo länsiseinälle kun aamuaurinko alkoi olla liian paahtava. Jos haluat, istuta myöhemmin reunoille jotain pientä kaunista, vaikka valkoiset lobeliat jos on tilaa tms. Nämä ulkona kasvaneet ovat vahvoja, eivätkä tarvitse tukea, mutta onhan se sitten hiaaano!

Toivotaan että tekin onnistutte näin :)! Minulla on olleet ruukussa muutaman päivän nyt, odottelen innolla milloin jotain näkyy! Vie hetken kun on viileitä päiviä, mutta se odotus palkittiin ainakin viime vuonna :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti